dinsdag 16 september 2014

VIDEO ~ Jill Peeters voorspelt het weer voor 2050

We worden dagelijks geconfronteerd met de 'Opwarming van de Aarde'. Een probleem dat al een hele tijd aan de gang is en dat voor onze toekomst niet veel goeds in petto heeft.

Gevolgen
We kunnen allemaal wel enkele gevolgen opnoemen waarmee we binnenkort te maken zullen hebben. Bvb. stijging van het zeepeil, meer/krachtigere stormen, meer regen, minder sneeuw, ...
Op onderstaande afbeeldingen geven wij u een idee als het zeepeil met 1 meter zou stijgen. Hoe ziet de Benelux er dan nog uit? (blauw = water)

Het gevolg als het zeepeil met 1 meter stijgt.


Oplossing
We kunnen de 'Opwarming van de Aarde' nog gedeeltelijk tegenhouden als we nu iets doen. Als we niets doen stijgt de temperatuur, volgens het klimaatpanel van de VN, tegen 2100 met 3 tot 5°C. Als we nu ingrijpen kunnen we het beperken tot 2°C en dat is een heel groot verschil.

Klimaattop VN
Op zondag 21 september wordt een historische klimaatmars gehouden in o.a. New York, Amsterdam, Berlijn, Parijs en Londen.
Op dinsdag 23 september start de klimaattop in New York op initiatief van de VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon. Hij wil er de wereldleiders overtuigen om actie te ondernemen tegen de klimaatcrisis.
De klimaattop in New York valt buiten het normale patroon van de jaarlijkse klimaattoppen in het kader van het VN-klimaatraamakkoord (UNFCCC), zoals eerdere bijeenkomsten in Poznan of Kopenhagen. Die bijeenkomsten worden doorgaans geleid door delegaties en onderhandelaars, terwijl Ban in New York rechtstreeks met de staatshoofden wil praten.



Ook Jill Peeters is aanwezig
Ook VTM-weervrouw Jill Peeters zal op 21 september mee betogen met meer dan 500.000 anderen door de straten van Manhattan. Het wordt de grootste klimaatmars ooit. En op 23 september zal ze de speech van Ban Ki-moon bijwonen.



WMO vraagt aandacht a.d.h.v. futuristische weerberichten
Vele landen doen mee aan de klimaattop. De WMO (Wereld Meteorologische Organisatie) vraagt aandacht voor de klimaatsverandering a.d.h.v. futuristische weerberichten. Een 10-tal landen hebben hun inzending al gedaan. België kwam vandaag (16 september) aan de beurt. Jill Peeters presenteert het weerbericht zoals het er in 2050 zou kunnen uitzien. Natte en zachte kerstdagen, maartse buien in putje winter, ...
Jill Peeters wil op die manier niemand bang maken, maar de mensen wakker schudden over de klimaatsverandering en de gevolgen.

Bekijk hier het (fictieve) weerbericht van 24 december 2050.


Meer weer op http://meteozuidwest.weebly.com/


vrijdag 12 september 2014

Vanavond & vannacht kans op poollicht!

Vanavond en vannacht bestaat de kans dat er over de gemiddelde breedtegraad (incl. Benelux) poollicht waar te nemen zal zijn.

CME die afgelopen woensdag vrijkwam.
Afgelopen woensdag kwam er een CME vrij op de zon (Klasse X1.66). Een zeer groot deel van die magnetische wolk is op weg richting Aarde. De verwachting is dat rond 17:00 uur de wolk zal aankomen met een onzekerheidsmarge van ca. 6 uur. De geomagnetische storm wordt vanavond verwacht rond 23:00 uur.

© Warren J. 
Gelijkaardig aan het poollicht van 2003/2004?
Sommige sites beweren dat de kans groot is dat het poollicht gelijkaardig zal zijn aan dat van 2003/2004. Eigenlijk kunnen we zekerheid krijgen als de plasmawolk de Aarde bereikt. Spannend ...

Wij volgen al het nieuws op de voet op. U kunt alles LIVE volgen via onze LIVESTREAM of via Facebook/Twitter.

Beelden van de laatste 48 uur van de zon bekijken? Het kan via
http://meteozuidwest.weebly.com/zonnestormen.html

Meer weer op http://meteozuidwest.weebly.com/


woensdag 10 september 2014

Zeer zware uitbarsting op de zon (Klasse X1.66)

Tijdens de avond van woensdag 10 september 2014 rond 19.45 uur (Belgische tijd) deed er zich op de Zon een zeer zware uitbarsting (Klasse X1.66) voor. De startsnelheid bedroeg 1.300 à 1.400 km/s.

©SDO: Uitbarsting (Klasse X1.66)


Wat wordt er verwacht?
De verwachting is dat de eventuele geladen deeltjes in de loop van vrijdag - zaterdag ons kunnen bereiken. Maar zo ver zijn we nog niet. Er wordt gewacht op meerdere data van de satellieten om een juiste inschatting te krijgen hoeveel deeltjes op weg zijn naar de Aarde.

9-211rd.gif
Uitbarsting (Klasse 1.66)
Wat kunnen de gevolgen zijn?
Mochten er veel van die deeltjes op weg zijn richting Aarde dan zouden we eventueel Poollicht kunnen zien. Communicatiesatellieten kunnen voor een stukje uitvallen. Maar daarvoor zijn we veel te vroeg om conclusies uit te trekken. Even wachten dus ...

U kunt de laatste 48 uur van de zon bekijken op
http://meteozuidwest.weebly.com/zonnestormen.html

UPDATES
11 september - 01:00 uur: Er is een CME (coronal mass ejection) vrijgekomen waarbij een zeer groot deel van de magnetische wolk op weg is naar de Aarde. Het is dus best mogelijk dat niet alleen op de hoge breedtegraad maar ook op de gemiddelde breedtegraad Poollicht mogelijk is. Het blijft voorlopig afwachten op meerdere gegevens om nog meer zekerheid te krijgen.

11 september - 10:00 uur: De geschatte kans op Poollicht voor vrijdag/zaterdag voor de gemiddelde breedtegraad is ca. 40%. Dit percentage kan nog veranderen. Alles hangt af hoe zwaar de geomagnetische storm zal zijn bij aankomst op Aarde.

11 september - 15:20 uur: De schokgolf zou ons vrijdagavond rond 17:00 uur bereiken, met een onzekerheidsmarge van ca. 6 uur. De grote/zware geomagnetische storm wordt vrijdagavond rond 23:00 uur verwacht.

Meer weer op http://meteozuidwest.weebly.com/



zaterdag 6 september 2014

Planetoïde 2014RC scheert op zondag 7 september 2014 langs de Aarde

Op zondag 7 september 2014 krijgen we opnieuw bezoek van een kleine planetoïde die pas is ontdekt.

© Celestia: Zicht op de Aarde vanop planetoïde gezien


2014RC
Het gaat om een kleine planetoïde die in de avond van 31 augustus 2014 is ontdekt door de Catalina Sky Survey in Arizona. De dag erna werd de planetoïde gespot door de Pan-STARRS 1 telescoop. De planetoïde is maar 20 meter groot en zal zondagavond 7 september 2014 om 20.18 uur (Belgische tijd) op een veilige afstand van ca. 40.000 km van de Aarde passeren boven Nieuw-Zeeland. Dat is net boven de geostationaire telecom -en weersatellieten (die op zowat 36.000 km hoogte draaien).

© NASA: Grafische kaart van de Aarde en planetoïde 2014RC

Zichtbaar?
De magnitude zal bij z'n dichtste benadering tot de Aarde 11,5 bedragen. Dat is met andere woorden onmogelijk om met het blote oog waar te nemen. Met een amateurtelescoop is het wel mogelijk om een snel bewegende glimp op te vangen.

Meer weer op http://meteozuidwest.weebly.com/