vrijdag 3 januari 2014

Hevig onweer veroorzaakt schade

Rond 15.30 u trok een hevig lijn met onweer van west naar oost over ons land. Op de ene plaats ging het er heftiger aan toe dan op de andere plaats. Wij geven hier een korte berichtgeving.

                                                       




We hebben gewaarschuwd

We wisten al van 's morgens dat er lokaal hevige buien tot ontwikkeling zouden komen die onweer, hagel en rukwinden bij zich zouden hebben.
Rond 14 u in de namiddag konden we op de radarbeelden (foto rechts) zien dat er zich een felle buienlijn aan het produceren was boven het NW van Frankrijk. We wisten dus meteen dat dit niet zonder gevolgen door ons land zou trekken en konden niks anders doen dan waarschuwen via Facebook en onze website.



Onweer met schade tot gevolg

Het onweer trok vanaf 15.30 u de Westhoek binnen. Maar naarmate de onweersbuien het land introkken werden ze heviger en zorgden ze op meerdere plaatsen voor schade.
In de regio van Kortrijk ging het om een blikseminslag, losgerukte dakpannen, omgewaaide bomen en wat wateroverlast. Ook in Poperinge was er schade.

Windhoos

Stadion KV Mechelen


Er was ook sprake van een windhoos in Sint-Lievens-Houtem, Affligem, Opbrakel en Mechelen. In Mechelen werd het dak van een superketen weggeblazen. Maar ook het stadion van KV Mechelen moest eraan geloven. Een stuk van de tribune raakte beschadigd en ook enkele reclamepanelen werden losgerukt en werden gebetonneerd in de grond.




Rukwinden

Het onweer ging ook gepaard met felle rukwinden. Wij sommen enkele plaatsen op.
- Oosterschelde (NL): 169 km/u
- Kanaal (tss EN & FR): 130 km/u
- Abbeville (FR): 112 km/u
- Belgische Kust: 103 km/u
- Rijsel (FR): 101 km/u
- Melle: 97 km/u

Waarom was dit onweer zo hevig?

Temperaturen op 500 hPa
In de verwachtingen zagen we dat er een kans was op onweer, vooral aan de kustlijn. Toch zijn we even de weerkaarten van enkele weermodellen in het detail gaan bekijken zagen we het volgende.
We wisten al dat het een zachte dag zou worden. We haalden op 3 januari een max. temperatuur van bijna 13°C. Maar op 500 hPa (5 km hoog) daalde de temperatuur naar -30°C. Dat grote temperatuurverschil heeft ervoor gezorgd dat de buien zo hevig hebben uitgepakt en voor onweer, hagel en felle windstoten hebben gezorgd. De intensiteit van de storm is nog verstrekt door de meest actieve positie van de straalstroom en de windschering.




Hieronder een video van de passage van het onweer in Dadizele.






Meer weer op http://meteozuidwest.weebly.com/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten