donderdag 20 maart 2014

Lente is officieel begonnen - 'Horrorwinter' is afgelopen

Vandaag is de (astronomische) lente officieel begonnen om 17.57 uur. Op dat moment stond de zon loodrecht op de evenaar. De winter is dus voorbij, of wat we dit jaar winter hebben kunnen noemen.

Zon staat loodrecht op de evenaar

Voorbereiden op een horrorwinter
Eind september 2013 verschenen de eerste berichten dat er opnieuw een horrorwinter zou aankomen. Dit keer de koudste in 100 jaar. Bijna elk mediakanaal nam dit bericht klakkeloos over. Ondertussen zijn we maart en weten we dat deze winter de 2e warmste is. De warmste winter was in 2006-2007.

Winter in België
Temperatuur
20 november: enkele sneeuwvlokjes
In Ukkel was -0,5°C de koudste temperatuur deze winter. In Dadizele was dat -0,9°C.

Sneeuw
Tijdens de avond van 20 november 2013 kregen we in Dadizele even wat sneeuwvlokjes te zien. Maar daar bleef weinig/niks van liggen. Dieper in het binnenland lag er tijdelijk een tapijtje van 2 cm te liggen.

Stormen
We kregen afgelopen winter een Sinterklaasstorm (met de hoogste waterstanden sinds 1953), Kerststorm en een Valentijnsstorm.

Noodweer
Vernielde serres in Moorsele na valwind
We kregen ook vaak een onweer over ons heen. Helaas bleef dit niet zonder schade. Een eerste onweerslijn kregen we op 3 januari over ons heen. Vooral in Vlaams-Brabant was er schade.
Een volgende en veel zwaardere onweerslijn kregen we over ons heen in de avond van zaterdag 25 januari. Toen waren er op meerdere plaatsen in West-Vlaanderen valwinden die veel schade met zich meebracht.Weerstation Dadizele (winter 2013-2014)
Temperaturen (zwarte lijnen = normale waarden)


NeerslagGrote verschillen in de rest van de wereld
Verenigde Staten
Enkel in de VS kunnen ze spreken over een horrorwinter. Daar kreeg men de ene sneeuwstorm naar de andere. De maxima liggen ver onder het vriespunt. En dat zorgde soms voor spectaculaire beelden.
Uitzonderlijk strenge winter in de VS
Engeland
In Engeland kregen ze dan weer de natste winter ooit. Daar werd het record van 1995 verbroken. Toen viel er 485,1 mm regen. Deze winter viel er 486,8 mm regen. In Engeland kregen ze vaak te maken met stormen die daar meestal het hevigst waren met alle gevolgen vandien.
Engeland gebukt onder hevige regenval en overstromingen
Australië
In Australië is het zomer en daar kregen ze al vaak een hittegolf te verwerken.
Australië kreunde dan weer onder een hittegolf

Waarom was deze winter zo zacht?
Dat we zo’n zachte winter hebben gehad, hebben we te danken aan de positie van de straalstroom, een sterke luchtstroom op 10 kilometer hoogte die de voorbije maanden uitzonderlijk lang op dezelfde plaats is blijven hangen. De aangevoerde lucht daar kwam telkens uit dezelfde zuidelijke sector. De windsnelheden lagen ook hoog, waardoor de lucht niet de tijd had om af te koelen. Dat bracht dus ook warmere lucht met zich mee.

Opwarming van de Aarde
Normaal verschuiven die straalstromen snel en wordt er zo voor afwisselende weersomstandigheden gezorgd, maar dat was dit jaar niet het geval. Volgens Philippe Huybrechts, professor klimatologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB), kan die standvastigheid van de straalstroom gelinkt worden aan de opwarming van de aarde. Doordat het zee-ijs in de Arctische Oceaan smelt, wordt het verschil in temperatuur tussen de evenaar en de polen kleiner. Het is net dat contrast dat de sterkte van de straalstroom bepaalt, en ook waarvandaan de winden komen. Hierdoor kan het zijn dat lange zachte winters, zoals we die nu hadden, meer zullen voorkomen. Maar ook het omgekeerde is mogelijk: een lange strenge winter.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten