Komeet 209P/LINAER
De komeet werd ontdekt op 3 februari 2004 door een van de 1 meter telescoop van het Lincoln Near-Earth Asteroid Research project (LINEAR). De komeet werd eerst P/2004 CB genoemd omdat men dacht dat het om een kleine planeet zou gaan. Op 12 december 2008 kreeg de komeet zijn definitieve naam 209P. Dit maakt hem een genummerde (kort)-periodieke komeet. Om de 5 jaar legt de komeet een elliptische baan rond de zon af. Zijn baan wordt sterk beïnvloed door de planeet Jupiter.
24 mei 2014
Het hoogtepunt van de meteorenstorm wordt verwacht tijdens de ochtenduren (7-8 uur). Voor ons is dat minder goed nieuws omdat de zon vroeg opkomt (05.42 uur). We kijken dus best enkele uren voor de zonsopgang in noordelijke richting. Ook de maan zal wat storen. Op dat moment zal de maan 24% (laatste kwartier) verlicht zijn door de zon. De meteorenstorm zal het beste zichtbaar zijn in NW-Amerika. Daar zal het nog enige tijd donker zijn.
Hoeveel meteoren zullen we te zien krijgen?
Recente berekeningen van Esko Lyytinen uit Finland en Peter Jenniskens van het NASA Ames Research Center hebben aangetoond dat de Aarde in mei 2014 een gebied zal doorkruisen waar zeer veel stofdeeltjes aanwezig zijn. Deze stofdeeltjes zijn afkomstig van komeet 209P/LINEAR, en kunnen resulteren in een meteorenstorm waarbij in een tijdspanne van één uur 100 tot 400, en mogelijk zelfs 1 000 meteoren te zien zijn. Er kunnen ook enkele vuurbollen zijn die enkele seconden te zien kunnen zijn.
25/04/2009: Komeet 209P/LINAER. Foto: Michael Jager - Austria |
Gevaar tijdens meteorenstorm?
Doordat komeet 209P/LINAER maar een vrij kleine komeet is, is de kans klein dat er grote stukken in de dampkring zullen opbranden. We hoeven ons zeker geen zorgen te maken.
Meer weer op http://meteozuidwest.weebly.com/
Geen opmerkingen:
Een reactie posten