donderdag 12 juni 2014

Onweerachtig Pinksterweekend achter de rug

Het Pinksterweekend van 2014 gaat de geschiedenis in dat dit er één was met veel onweer, grote hagelstenen met overlast en schade tot gevolg. Velen zullen zich dit nog lang herinneren. Een overzicht:

Supercell tijdens de nacht van 8 op 9 juni 2014 in Dadizele
Zaterdag 7 juni 2014
Tijdens de avond van zaterdag 7 juni 2014 trok een hevig onweer over West-Vlaanderen. Vooral in het noordelijke deel van de provincie ging het er heftig aan toe. De onweerscell ontstond in de regio van Arras (Noord-Frankrijk) en activeerde zich heel snel tot een Supercell. Op sommige plaatsen vielen er grote hagelstenen (> 5 cm). Vooral Wingene werd zwaar getroffen met in die regio veel hagelschade. Er vielen ook 5 gewonden. Daarna ontstond er een 2e Supercell die richting Brussel trok en zo de voetbalmatch België-Tunesië heeft getroffen. De match werd 45 minuten stilgelegd vanwege de grote hagelstenen en het gevaar.Zondag 8 juni 2014
© Frederic Schroyens - Lokeren
Overdag kregen we zonnige periodes. Pas tegen de avond kwam de bewolking vanuit Frankrijk. Niet veel later ontstond een Supercell nabij Hazebrouck (N-FR) en trok die door het centrale deel van West-Vlaanderen. Ten noorden van Gent splitte de Supercell in 2 en ging het ene deel richting Terneuzen en het andere deel richting Antwerpen. In Lokeren vielen er hagelstenen van wel 7 cm groot.

Maandag 9 juni 2014
MCS boven delen van BE, NL & DE
De Supercell die zondagavond onstond trok tijdens de nacht en ochtend van 9 juni door de noordelijke provincies van België richting Nederland. Tijdens de ochtend trokken restanten van een MCS (Mesoscale Convective System) over het centrum van het land. Tegen de avond kwam een nieuwe MCS het oosten van het land binnen. Dat leverde spectaculaire satellietbeelden op. Dat systeem trok ook over het festivalterrein van Pinkpop. Gelukkig vielen er daar geen gewonden. In Duitsland werden er door dat onweer 6 mensen gedood.

Dinsdag 10 juni 2014
Tijdens de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 juni 2014 trok een nieuw onweerscomplex van ZW naar NO over de Benelux. Lokaal zorgde dat voor veel regen maar (grote) hagelstenen vielen er gelukkig niet overal. Er kwam hier en daar wel wat meldingen binnen van overlast. Er werden ca. 75.000 blikseminslagen geregistreerd in België. En met dit onweer zijn we in de koelere lucht terechtgekomen.


Hoe groot waren de hagelstenen?
Tijdens de onweders vielen er serieuze hagelstenen uit de lucht. Hier een opsomming:

Zaterdag 7 juni 2014:
- Wingene: 7 à 8 cm
- Jette: 5 cm
- Maldegem: 3 cm

Zondag 8 juni 2014:
- Lokeren: 7 à 8 cm
- Beveren: 4 cm

Maandag 9 juni 2014:
- Deurne: 6 cm.
- Antwerpen: 4 cm
- Sint Niklaas: 4 cm
- Waasmunster: 3 cm
- Bomal: 4 cm

Bron: Belgorage


Waarom bleef het een langere tijd onweerachtig?
We zaten in warme lucht en ten westen van ons lag het koufront met daarachter koelere lucht. Als zuidelijke lucht met westelijke lucht tegen elkaar botst krijgt u snel opwaartse bewegingen in de lucht waardoor er snel stapelwolken kunnen gevormd worden die uitgroeien tot (felle) onweersbuien.

Meer weer en alle ingezonden foto's vindt u terug op http://meteozuidwest.weebly.com/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten