woensdag 10 september 2014

Zeer zware uitbarsting op de zon (Klasse X1.66)

Tijdens de avond van woensdag 10 september 2014 rond 19.45 uur (Belgische tijd) deed er zich op de Zon een zeer zware uitbarsting (Klasse X1.66) voor. De startsnelheid bedroeg 1.300 à 1.400 km/s.

©SDO: Uitbarsting (Klasse X1.66)


Wat wordt er verwacht?
De verwachting is dat de eventuele geladen deeltjes in de loop van vrijdag - zaterdag ons kunnen bereiken. Maar zo ver zijn we nog niet. Er wordt gewacht op meerdere data van de satellieten om een juiste inschatting te krijgen hoeveel deeltjes op weg zijn naar de Aarde.

9-211rd.gif
Uitbarsting (Klasse 1.66)
Wat kunnen de gevolgen zijn?
Mochten er veel van die deeltjes op weg zijn richting Aarde dan zouden we eventueel Poollicht kunnen zien. Communicatiesatellieten kunnen voor een stukje uitvallen. Maar daarvoor zijn we veel te vroeg om conclusies uit te trekken. Even wachten dus ...

U kunt de laatste 48 uur van de zon bekijken op
http://meteozuidwest.weebly.com/zonnestormen.html

UPDATES
11 september - 01:00 uur: Er is een CME (coronal mass ejection) vrijgekomen waarbij een zeer groot deel van de magnetische wolk op weg is naar de Aarde. Het is dus best mogelijk dat niet alleen op de hoge breedtegraad maar ook op de gemiddelde breedtegraad Poollicht mogelijk is. Het blijft voorlopig afwachten op meerdere gegevens om nog meer zekerheid te krijgen.

11 september - 10:00 uur: De geschatte kans op Poollicht voor vrijdag/zaterdag voor de gemiddelde breedtegraad is ca. 40%. Dit percentage kan nog veranderen. Alles hangt af hoe zwaar de geomagnetische storm zal zijn bij aankomst op Aarde.

11 september - 15:20 uur: De schokgolf zou ons vrijdagavond rond 17:00 uur bereiken, met een onzekerheidsmarge van ca. 6 uur. De grote/zware geomagnetische storm wordt vrijdagavond rond 23:00 uur verwacht.

Meer weer op http://meteozuidwest.weebly.com/Geen opmerkingen:

Een reactie posten