woensdag 9 oktober 2013

De herfst maakt zijn intrede!

De afgelopen dagen konden we nog genieten van enkele nazomerse dagen. Maar het vervolg komt uit een heel ander vat.

Vanavond en vannacht is wat regen of een bui mogelijk. Het wordt tijdelijk droger. Maar tegen de ochtend kunnen er al (stevige) buien vallen aan de kust. De kans op onweer zit er ook al in.

Morgen worden de bovenluchten erg koud. Op 500 hPa koelt het af naar -30°C. Aan de grond halen we hooguit 13°C. Een verschil van 40°C is voldoende om (stevige) buien te laten ontstaan. Onweer, hagel en windstoten (tot 80 km/u) zijn zeker niet uitgesloten. Aan zee zijn die kansen het grootst. Er geldt ook een waarschuwing voor de waterstanden in Oostende. Rond 17.30 uur kunnen die een hoog peil gaan bereiken. Het is ook afgeraden om op en pier te gaan staan want de golven kunnen gemeen toeslaan. Ze kunnen 2 à 3 meter hoog worden.Op de laatste runs van het GFS zien we dat we nog meer regen mogen verwachten tegen en tijdens het weekend. Vooral in het NW kan er tegen zondag zo'n 70 l/m² regen uit de lucht vallen. Dit kan aanleiding geven tot (lokale) wateroverlast en hoogstanden van rivieren en beken.
Terwijl wij met de herfst zitten zal Koning Winter toeslaan in de Alpen. De polaire lucht die wordt aangevoerd zal daar zorgen voor een eerste pakket sneeuw van 50 cm.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten