maandag 28 oktober 2013

Storm Christian zorgt vooral voor materiële schade - Maandag 28 oktober 2013

Tijdens de ochtend van maandag 28 oktober 2013 trok een depressie ten zuiden van de Britse Eilanden de Noordzee in. Deze stormdepressie kreeg de naam Christian.

Maximale windsnelheden (km/u)Ten zuiden van die depressie zat een sterk windveld met rukwinden tot 160 km/u in Zuid-Engeland, 120 km/u op zee, 97 km/u in het Belgisch binnenland, 152 km/u op de Waddeneilanden en tot 183 km/u in Sylt (eilandje voor de kust van N-Duitsland).

Bij ons

Wij maakten een ritje rond Dadizele - Roeselare - Ledegem - Menen.
De windmolens draaiden op volle toeren
Bij thuiskomst merkten we dat er een aantal bomen scheef kwamen te staan en namen meteen contact op met de burgemeester van Moorslede om dit te melden. Men kwam ter plaatse met een wagen van de gemeentediensten en namen geen enkel risico en zaagden de boom om.

                                                                                                                                                                                                                                         
Het verkeer werd even tegengehouden want de boom werd ter plaatste in stukken gesnoeid en opgeruimd.

                                                                                                                                                           
's Avonds werden we dan nog beloond met Cumulus Mammatuswolken. Deze zijn makkelijk te herkennen omdat ze vormen aannemen van vrouwenborsten.

Daarbij maakten wij ook volgend filmpje.
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                         
Overal in het land waren er hevige rukwinden. Zelfs zo kracht dat een stelling van 13 verdiepingen naar beneden komt.

Ook in de Brusselse straten was het niet even makkelijk om de wind te trotseren.

In Nederland

In Nederland haalden de rukwinden uit tot 152 km/u op de Waddeneilanden, maar ook elders gingen de rukwinden boven de 100 km/u. Er doken tal van filmpjes op.

Tijdens een rijles in Appingedam (Groningen, N-NL) werd een dak door de harde wind weggeblazen en kwam vlak voor de wagen neer. U kan ook zien hoe een fietser moet rennen om niet geraakt te worden door het vliegend materiaal.


Op het 2e filmpje is te zien hoe een fietser op het Haarlemmerplein in Amsterdam nog nipt kan ontsnappen aan een vallende boom.In Groot-Brittannië
In Groot-Brittannië teisterde de storm vooral het zuiden van Engeland en Wales. De hoogst gemeten windsnelheid was 159 kilometer per uur, op het eiland Wight. In bijna 600.000 woningen over het Kanaal viel de elektriciteit uit. Tegen de avond zaten nog altijd 200.000 huizen zonder de stroom.
In Frankrijk

In Frankrijk zaten 75.000 gezinnen zonder stroom, er vielen geen slachtoffers. Aan de Franse noordwestkust werden windsnelheden tot 130 km/u gemeten. Door de storm zaten vanochtend zowat 75.000 gezinnen in het westen en noorden van Frankrijk zonder elektriciteit.

In DuitslandOp de hoogste berg in Noord-Duitsland, de Brocken in het Harzgebergte, werden windsnelheden van 162 kilometer per uur gemeten.
In het Duitse Bördekreis is een windmolen in brand gevlogen. Of de brand veroorzaakt is door harde wind, is niet duidelijk.


Meer weer kunt u vinden op onze website http://meteozuidwest.weebly.com/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten