maandag 21 oktober 2013

Windhoos in Hayling Island (E), Bailleul (FR), Gits, Lichtervelde en Drunen (NL) - zondag 20 oktober 2013

Tornado's zijn een niet alledaags beeld in ons land. Op zondag 20 oktober kregen Engeland, Frankrijk, België en Nederland een windhoos over zich heen. Maar opmerkelijk is dat het zo laat in het seizoen voorkomt. Dat komt omdat we in heel zachte lucht zitten.

Eerste windhoos in Engeland


Tijdens de ochtend van zondag 20 oktober 2013 trok de eerste windhoos door Hayling Island (Engeland). 100 woningen liepen er schade op. Ook bomen werden ontworteld.


Foto: Florian Delplanque
Toen kwam Noord-Frankrijk

Een nieuwe windhoos ontstond tegen de avond in het Franse Bailleul. Er trok een buiencluster (Supercell) met daarin een (mini-)tornado tevoorschijn. Naar schatting was dit een tornado van categorie 1 (F1) die windsnelheden haalden tussen de 135 en 175 km/u. Daar was de schade, vanzelfsprekend, het grootst. Een bungalow is omvergeblazen. Ook een 500-tal appelbomen moesten eraan geloven. Het mag een klein wonder zijn dat er daar geen gewonden/doden zijn gevallen.
Radarbeeld 18.40 uur

Dan was België en Nederland aan de beurt.


Foto: Stefaan Beel
Dezelfde bui/Supercell die over Bailleul trok ging richting Gits en Lichtervelde. Daar activeerde omstreeks 20 uur diezelfde windhoos opnieuw. In Gits raakten dertien huizen en serres beschadigd. Een aantal schapen zijn er overleden ten gevolge van het rondvliegend glas van de serres. In Koolskamp zorgden modderstromen ervoor dat een straat voor alle verkeer onmogelijk werd. In Lichtervelde sloeg tijdens datzelfde noodweer de bliksem in op een trein. Alle elektriciteit viel uit. Zo'n 300 passagiers werden geëvacueerd.Foto: Richie van den BoschRond dezelfde tijd kreeg ook het Nederlandse Drunen een windhoos over zich heen. Daar bleef de schade bij omgewaaide daken en losgerukte golfplaten.


Voor meer foto's kunt u terecht op http://meteozuidwest.weebly.com/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten