donderdag 31 juli 2014

Lagedrukgebied Paula zorgt voor zondvloed

Op zondag 27, maandag 28 en dinsdag 29 juli 2014 kregen we te maken met een onstabiel weertype. Op meerdere plaatsen kregen we te maken met een ware zondvloed. In dit blogbericht bekijken we alles even van dag tot dag wat er precies is gebeurd.

© Mieke Brusselle (Ardooie)

Zondag 27 juli 2014
© Joske Parein (Ieper)
Voor de middag konden we genieten van zon. In het noorden van Frankrijk waren al enkele buien actief die terug snel verdwenen. Kort na de middag ontstond een eerste onweersbui in het noorden van Frankrijk die heel snel uitbreidde richting West-Vlaanderen. Vooral de regio rond Ieper, Hooglede, Lichtervelde, Ardooie en Pittem werden zwaar getroffen. In Lichtervelde viel er zowaar 30 mm regen op een half uur tijd. Een koers in Hooglede werd afgelast wegens de felle wind en regen.


Maandag 28 juli 2014
Tijdens de nacht van zondag 27 op maandag 28 juli was er nog een lokale onweersbui in het zuiden van West-Vlaanderen. Rond 3u 's morgens kondigde zich een nieuwe onweerszone aan vanuit het zuidwesten. En dat hebben we vooral in West-Vlaanderen geweten. Op sommige plaatsen was de neerslag zo intens dat er wateroverlast was of plaatselijke beken/spaarbekken uit hun oevers traden. Rechts vindt u enkele neerslagtotalen van enkele gemeenten. In Nederland viel er lokaal tot 120 mm regen op een paar uur tijd.

Dinsdag 29 juli 2014
© Koen Bert (Ittre) 
Tijdens de namiddag was vooral het centrum en het oosten van het land aan de beurt. Vooral Ittre (Waals-Brabant) kreeg die dag het meeste aandacht. Volgens een plaatselijke landbouwer in de buurt viel er 69 mm regen op 20 minuten tijd. Doordat Ittre in een vallei ligt stroomde al het water richting het stadje. Het water stond er enkele meters hoog, woningen raakten (erg) beschadigd, auto's dreven meters weg met het kolkende water en er lag een dikke laag modder.
Waarom kregen we zoveel regen?
Een klein lagedrukgebied die zich boven de Benelux bevond bleef daar een tijdje rondjes draaien. Daardoor bleef het geruime tijd en op meerdere plaatsen langdurig regenen of ontstonden er telkens nieuwe felle buien.

Meer weer op http://meteozuidwest.weebly.com/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten