zaterdag 9 augustus 2014

Twin tornado's in België en Frankrijk. Uniek in Europa!

© Nikolas Blain
In de loop van vrijdag 8 augustus 2014 pakten serieuze donderwolken samen boven Frankrijk. In het zuiden werden grote hagelstenen gemeld. De foto links werd gemaakt in Larrau (Departement Pyrénées-Atlantiques) in het zuiden van Frankrijk.

Mogelijke twin tornado's bij Manhay

Twin tornado's
De regio van Gembloux, Manhay, Jalhay en Jodoigne werd vrijdagavond rond 19u30 getroffen door een mogelijke (dubbele) tornado (zgn. twin tornado's). Een 10-tal huizen raakten beschadigd. Aangezien de schade zal dit hoogstens een kracht van EF1 gehad hebben. Ook in de buurt van Troyes (FR) kwamen meldingen van het fenomeen. Uniek in Europa.


Hoe vaak komen tornado's voor in België
We krijgen soms wel eens te maken met windhozen/tornado's. Uit cijfers blijkt dat we in België jaarlijks 10 keer met tornado's te maken kunnen krijgen. In Nederland is dat 35 keer. Waterhozen komen gemiddeld 5 keer per jaar voor in België en 100 keer in Nederland. In de toekomst moeten we rekening gaan houden dat windhozen meer en meer gaan voorkomen. Uiteraard moeten we dit bekijken op langere termijn.

© Raphaël Sanchez
Wateroverlast
Voor de 3 keer in 2 weken kregen we in België opnieuw te kampen met wateroverlast na hevige (onweers)buien. Vooral in de provincie Vlaams-Brabant stonden kelders en straten blank. Ook in de provincie Limburg was er wateroverlast. In totaal kreeg de brandweer zo'n 100-tal oproepen.Geen opmerkingen:

Een reactie posten