vrijdag 22 augustus 2014

Wat als de Ijslandse vulkaan Bardarbunga uitbarst?

Sinds zaterdag 16 augustus 2014 rommelt het onder de Ijslandse vulkaan Bardarbunga. Tot op heden werden al duizenden bevingen gemeten. De zwaarste tot nu toe was 4.8 op de Schaal van Richter (21 augustus). Een gebied rond de stratovulkaan is al geëvacueerd en ook het Europese luchtruim kreeg een officiële waarschuwing.Wat kan er gebeuren?
Een mogelijke uitbarsting is niet te voorspellen. Maar er zijn toch enkele mogelijke scenario's.
1. De vulkaan komt niet tot uitbarsting.
2. De seismische activiteit onder de dikke ijslaag zet zich verder waardoor de gletsjer smelt en zo modderstromen/overstromingen kan veroorzaken.
3. De vulkaan komt tot uitbarsting en kan zorgen voor aswolken die het vliegverkeer in de war sturen.
4.Er is volgens Business Insider zelfs nog een hele kleine kans op een veel grotere uitbarsting, te vergelijken met de uitbarsting van de Laki-vulkaan in 1783. Bij deze negen maanden durende uitbarsting kwamen grote hoeveelheden giftige fluor- en zwavelhoudende gassen vrij waardoor bijna driekwart van het vee op IJsland stierf, met een hongersnood tot gevolg. Het noordelijk halfrond was in een waas van mist gehuld, waardoor de temperatuur het volgende jaar wereldwijd met ongeveer 1 graad Celsius daalde, en er zure regen en misoogsten ontstonden. Men schat dat er tienduizenden mensen overleden door de gifwolk.

Updates & LIVE beelden van de vulkaan op http://meteozuidwest.weebly.com/bardarbunga

Meer weer op http://meteozuidwest.weebly.com/


Geen opmerkingen:

Een reactie posten